post image

08

december

Helleborus niger of kerstroos

Als de hele tuin in winterslaap is, zorgt kerstroos met diepgroen blad en stralende bloemen dat er toch van alles te beleven is als je uit het raam kijkt.

Het blijft spectaculair, een tuinplant die schitterend sneeuwwit bloeit in de winter. Kerstroos heet officieel Helleborus niger en trakteert je van november tot en met maart  op knoppen en grote, platte bloemen met een prachtige kroon als hart. De bladeren zijn donkergroen met soms een wat grijze waas en voelen een beetje leerachtig. Sneeuw of vorst doen kerstroos niets. De plant laat bij vorst weliswaar alles hangen, maar komt vanzelf weer overeind als de temperaturen weer omhoog gaan. Intussen blijft kerstroos bloeien, zowel in de volle grond als in potten en bakken.

Kleur in je wintertuin

Naast de witte versie, waarvan de bloemen richting voorjaar bij wijze van voorpret al een groen zweem krijgen, zijn er ook andere kleuren, zoals die van de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is eveneens wintergroen, maar dan met bloemen van wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars en gespikkeld. Kerstroos is verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een 60 cm hoge struik die een flinke pot nodig heeft of ruimte in de volle grond. In het laatste geval is Helleborus bestand tegen -20°C.

Pioniersplant

In het wild groeit kerstroos in bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen ziener/arts Melampus erover schreef. De plant reisde met landverhuizers mee naar Amerika, waar de plant als winterbloeier symbool staat voor pionieren en overleven.

 

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl

helleborus
helleborus niger
kerstroos