post image

02

februari

Sneeuwbal

Uniek: geurende bloemen in hartje winter

Ook als het niet sneeuwt, brengt deze vroege bloeier sneeuwballen in je tuin. En vriest het toch, dan blijft hij mooi groen om je opgewekt het vroege voorjaar in te slepen.

Sneeuwbal, ook bekend als Viburnum, is een veelzijdige heesterfamilie. Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal loslaten.Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart witroze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire
combinatie. Hoe later de bloei, hoe groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen. Gemiddeld wordt de plant zo’n drie meter hoog, al is er ook een dwergversie die ongeveer een meter wordt en een reus die met gemak zes meter haalt. Met ook nog mooi
verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alle seizoenen iets bijzonders te bieden, zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten. Het is een ideale opsteker voor de eerste, vaak wat saaie tuinmaanden van het jaar.

Groeten uit Gelderland!
Sneeuwbal hoort bij de muskuskruidfamilie waar ook onder andere vlier toe behoort en komt voor in de gematigde en subtropische delen van het noordelijk halfrond. De Latijnse naam Viburnum is afgeleid van het Latijnse woord ‘vincia’ dat ‘binden’ betekent. Die naam dankt de plant aan de taaie, buigzame stelen, waar vroeger spullen mee werden samen gebonden en dat werd gebruikt voor vlechtwerk. De heester heeft zich vanuit het Mediterrane gebied over Europa verspreid.

De heester wordt vooral geassocieerd met Nederland: de eeuwenoude volksnaam is ‘Guelder rose’, of wel Gelderse roos. In deze provincie zou de sneeuwbal het eerst hebben gebloeid.

 

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Viburnum
Sneeuwbal / viburnum
viburnum/sneeuwbal