post image

01

juni

Roos

Confetti in je tuin met de Koningin der bloemen

 

Rozen maken je blij! Ze zijn de confetti in je tuin, wanneer de eerste knoppen weer open knappen in mei kan het zomerfeest beginnen. Zet ze in de volle grond in je tuin of in potten en manden op het terras of op de tuintafel. Je kunt kiezen uit veel verschillende rozen; perkrozen, heesterrozen, klimrozen en ramblers met dubbele bloemen of sierlijke enkele.
Kies wat bij jou en je tuin of terras past. Wil je rozen in potten en bakken, kies dan voor een stamroos of een kleine perkroos. Geef de rozen in pot de hele zomer lang voldoende water en een ruime pot, dan droogt de roos niet uit.

Bloem van de liefde
De roos is wereldwijd geliefd, dat blijkt wel uit haar bijnaam ‘koningin der bloemen’; zij is de mooiste en fraaiste bloem die er is. Deze veel beschreven en bezongen bloem is de bloem van de liefde met haar verfijnde kleuren en geuren. Geuren die je wilt bewaren. Oorspronkelijk komt de roos alleen voor op het Noordelijk halfrond en werd als ‘tuinroos’ voor het eerst in China gebruikt, daarna pas in Europa. Voor de achttiende eeuw waren er alleen roze en witte rozen die de tuinen kleurden. Pas later kwamen daar de rode en de gele soorten bij.
Nu zijn er meer dan 30.000 gecultiveerde soorten rozen in prachtige kleuren.

Tip: voor een gezonde roos check je regelmatig op luis. Als je er snel bij bent, kun je deze heel goed bestrijden door water te sproeien en de luizen weg te spoelen door te sproeien met een harde straal. Lukt dat niet, dan kun je de roos met een biologisch middel behandelen.

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl

tuinplant roos
roos in tuin
roos in pot