post image

12

mei

Salie

Een feestje in de tuin

 

Salie is een feestje om in je tuin te hebben. Het begint elk voorjaar met groene pollen, daaruit komen vervolgens lange, vierkante stengels met opgaande blauwpaarse of violetroze aren.
Vlinders zijn dol op de paarse pluimen

Deze siersalie groeit jaar-in-jaar-uit onvermoeibaar door en behoort tot een van de meest gewilde vaste planten in de tuin.

Salie (Salvia nemerosa) is een feestje om in je tuin te hebben. Het begint elk voorjaar met groene pollen, daaruit komen vervolgens lange, vierkante stengels met opgaande blauwpaarse of violetroze
aren. Die trekken insecten en vlinders aan, en bewegen al bij een zuchtje wind, zodat ze een hoop levendigheid in je tuin brengen. Afhankelijk van de variëteit wordt de tuinbloeier 40-100 cm hoog.
Salie is een typische borderplant, zet je hem in een kuip of pot, koop die dan op de groei, want het is een ambitieuze plant die wat levensruimte nodig heeft.

Mensenvriend met oerwortels

Salie hoort bij de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. De plant is inheems in Centraal- en West-Azië en verspreidde zich over vrijwel heel Europa. Hij werd voor het eerst omschreven in 1762
door plantkundige Carl Linnaeus. Salie maakt al heel lang deel uit van het menselijk leefgebied. Er zijn sporen van gevonden bij nederzettingen uit de oude steentijd, zo’n 2,5 miljoen jaar geleden.

De plant speelde een belangrijke rol in die eerste gemeenschappen: de groene bladen werden gebruikt om een bloedende wond mee te stelpen.

Verzorging salie

● Standplaats in de volle zon.

● Gebruik goed doorlatende potgrond, de kluit mag licht vochtig blijven, maar geen voetbad hebben.

● Tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoeding geven.

● Na de bloei meteen terugsnoeien, dan bloeit de plant nog een keer.

 

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Salie
saliie paars
Salvia nemerosa