post image

06

juni

Ontdek 3 kuipplanten die jouw buitenruimte kleur geven

Kan jouw balkon, terras of tuin wel wat kleur en vrolijkheid gebruiken? En wil je tegelijkertijd zorgen voor vrolijke vlinders en blije bijen? Ontdek dan kuipplanten als Abutilon, Pentas en Anisodontea.

 

WAT ZIJN KUIPPLANTEN

Kuipplanten zijn niet-winterharde planten die vooral populair zijn vanwege hun exotische uitstraling en/of prachtige, felgekleurde bloemen of vruchten. Kuipplanten zijn voornamelijk afkomstig uit (sub)tropische gebieden, zoals het Middellandse Zeegebied, Azië en Noordoost- en Zuid-Afrika. Om ze in Nederland te laten stralen houden we ze in potten of kuipen, zodat we ze ‘s winters kunnen verplaatsen.

ABUTILON, PENTAS EN ANISODONTEA

Kuipplanten als citrus- en sinaasappelboompjes, fuchsia en hibiscus ken je wellicht al. Maar denk ook eens aan toppers als Abutilon, Pentas en Anisodontea! Deze rijkelijk bloeiende planten bezorgen je al bij de eerste aanblik een heerlijk zomers en exotisch gevoel.

DE VERZORGING VAN KUIPPLANTEN

Om maximaal te genieten van je kuipplant(en), geven we je een aantal verzorgingstips:

  • Vanaf ongeveer eind april tot eind oktober staan kuipplanten graag buiten op een beschutte en zonnige plaats of in de halfschaduw.
  • Tijdens de bloeiperiode (lente en zomer) is het belangrijk om kuipplanten genoeg water en voeding te geven.
  • Door uitgebloeide bloemen te verwijderen zorg je voor een langere bloeiperiode.
  • Indien nodig kunnen kuipplanten tot de gewenste vorm gesnoeid worden in de winter of het vroege voorjaar.
  • Kuipplanten zijn vanwege hun tropische karakter niet winterhard en moeten daarom vorstvrij overwinteren bij temperaturen van 5-8 °C.
  • Overwinteren in een schuur of onder een overkapping is voldoende, de plant hoeft niet binnen te staan. Zorg er wel voor dat je kuipplant voldoende licht krijgt.

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

BloemenbureauHolland.nl

Abutilon

Abutilon

Sprookjesachtige klokjes om je tuin mee te betoveren

De Abutilon, ook wel Indische malva, is er van maatje tuintafel en bescheiden balkonvriend tot tuinstruik. De kuipplant bloeit eindeloos door (vanaf mei tot ver in oktober) en heeft grote rode, oranje, roze, gele of witte bloemen.

KLEUREN EN VORMEN

De Abutilon heeft een fraai geribbeld, kruidachtig blad dat een beetje op groen fluweel lijkt. Het is een niet-winterharde, groenblijvende tuinbloeier om lang plezier van te hebben. Dit is vaak de plant die je bij het winterklaar maken van de tuin lekker nog even laat staan, omdat er dan nóg knoppen inzitten die dapper kleur blijven geven. De grote bloemen kunnen een beeldschone, eenvoudige vorm hebben (vijf bloemblaadjes en één stamper), maar er zijn ook soorten met weelderige bloemenrokjes of speciale stampers.

Abutilon is verkrijgbaar van april tot en met juli in struikvorm en op stam. In de natuur kan de plant tot wel 3 meter hoog worden. Er zijn zo’n 150 soorten bekend.

Pentas

Pentas

Vrolijke vlinderlokker met bloemen als sterren

Toe aan wat vrolijkheid in je tuin, op je terras of balkon? De vrolijk bloeiende Pentas bezorgt je een hoop vlinders en zorgt met haar exotische uitstraling voor een zomerse sfeer.

KLEUREN EN VORMEN

Pentas, volledige naam Pentas lanceolata, staat bekend om de kleine, stervormige bloemen die in clusters bloeien aan het eind van de steel. De plant bloeit van mei tot oktober. De bloemen zijn echte vlinderlokkers en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals rood, roze, paars en wit. De bladeren van Pentas zijn smal, donsachtig en hebben een compacte, bossige groeiwijze.

Pentas is verkrijgbaar van april tot en met juli in struikvorm en op stam, maar doet het ook goed als kamerplant. In de natuur kan de plant tot wel 1 meter hoog worden. Er zijn zo’n 40 verschillende variëteiten bekend.

Ansidontea

Anisodontea

Rijkbloeiende exoot met trompetvormige bloemen

Heeft jouw buitenruimte behoefte aan een vrolijke noot, in de vorm van een rijkbloeiende exoot? Dan is kuipplant Anisodontea jouw perfecte match. De grote, trompetvormige bloemen trekken niet alleen jouw aandacht, maar ook die van vlinders en bijen.

KLEUREN EN VORMEN

Anisodontea, ook wel Kaapse malva, staat bekend om de grote, trompetvormige bloemen die een hele zomer lang bloeien. De roze bloemen hebben opvallende stampers met lange meeldraden. Blije bijen gegarandeerd!

Anisodontea is verkrijgbaar van april tot en met juli in struikvorm en op stam. In de natuur kan de plant tot wel 1,5 meter hoog worden. Er zijn zo’n 20 soorten bekend, waarvan de Anisodontea capensis de bekendste is.