post image

14

april

Verstop je muur, verwelkom deze groene klimmers

Groen in ieder seizoen

Kijk jij vanuit je woning op een grauwe muur of een saaie, grijze regenpijp? Dat is vanaf nu verleden tijd, want met deze winterharde klimmers tover je jouw sfeerloze muur om tot een groene eyecatcher. En wist je dat zo’n kleine verandering een grote impact heeft op jouw welzijn én dat van je buurt?

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl   en    bloemenbureauholland.nl

jasmijn

Toscaanse Jasmijn

Toscaanse jasmijn is een prachtige klimmer met donkergroene bladeren en heerlijk geurende witte bloemen. De plant slingert gemakkelijk om van alles heen en maakt met gemak van je muur een sierlijk groen kunstwerk. Een stuk gaas of trellis biedt de Toscaanse jasmijn genoeg steun. De plant is minder geschikt om pergola’s te begroeien. Draai ‘s zomers de naar steun zoekende takken in het gaas of trellis, of zet ze vast.

klimop - hedera

Klimop (Hedera)

Klimop, ook bekend als Hedera, klimt met zijn hechtwortels gemakkelijk tegen muren. Hij kan wel 25-30 meter omhoogklimmen! Deze groenblijver laat zich makkelijk leiden en heeft weinig onderhoud nodig. Als jonge plant bloeit een klimop nog niet, maar een volwassen plant krijgt geelgroene bloemen waaruit zwarte bessen komen.

 

Meer lezen over de klimop: www.mooiwatplantendoen.nl/klimop-tuinplant

clematis

Clematis

Clematis is een populaire klimplant die makkelijk is in onderhoud en zich net zo makkelijk om je groene hart wikkelt. De klimmer is groen in de wintermaanden en geeft een overvloed aan bloemen in vorstvrije maanden. Aan kleur ook geen gebrek. Van zachtroze tot lila, paars en blauw: aan jou de keus! De bloemen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Van eenvoudige (vier bloemblaadjes met een geel hartje) tot opvallende exemplaren (verschillende kleuren met franjes in het midden).

Meer lezen over de struikheide: www.mooiwatplantendoen.nl/clematis

passiebloem

Passiebloem

Passiebloem, ook wel passieflora, geeft je muur met haar bloemen direct een exotische uitstraling. Er bestaan ruim 500 soorten van deze klimplant. De klimmer is makkelijk in onderhoud en wat kleur betreft kun je alle kanten op: van blauw tot rood, oranje, geel en wit. ’s Zomers krijgen sommige soorten ook decoratieve vruchten.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl/passiebloem

vuurdoorn

Pyracantha (vuurdoorn)

Pyracantha, ook wel vuurdoorn, is een opvallende verschijning. De klimmer heeft donkergroene blaadjes en kan tot wel 3 meter hoog worden. Pyracantha bloeit uitbundig in mei of juni en krijgt dan kleine witte bloemetjes. In de nazomer maken de bloemetjes – met dank aan de bijtjes – plaats voor rode, oranje of gele besjes. Het is verstandig om deze plant ieder jaar even kort te houden, zodat hij mooi plat tegen de muur aan blijft groeien.

Meer weten:  www.mooiwatplantendoen.nl/pyracantha

kamperfoelie

Kamperfoelie

Kamperfoelie ziet er niet alleen sprookjesachtig uit, zo ruikt deze klimmer ook! Deze weelderige ‘plant van de liefde’ heeft schitterende, exotische bloemen die ’s avonds extra zacht en zoet geuren. De bloemen zijn veelal roze en geelwit, maar komen ook voor in andere tinten. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie klimt gemakkelijk omhoog en kan, afhankelijk van de soort, tot wel 4 meter hoog worden.

Meer weten:  www.mooiwatplantendoen.nl/kamperfoelie

blauwe regen

Blauwe regen

Blauwe regen is een snelgroeiende klimmer die zich kenmerkt door romantische en kleurrijke bloemenslingers. Van lila tot blauw en van wit tot roze: alle soorten en kleuren trakteren je op bloemslierten die 50cm lang kunnen worden. De plant kan wel 50 jaar mooi blijven én blijven bloeien!

Let op: Blauwe regen bezit een enorme groeikracht. De plant heeft goede, stevige geleiding nodig, aangezien de takken armdik kunnen worden! Plaats blauwe regen om schade te voorkomen daarom niet tegen een regenpijp of andere kwetsbare objecten.

Meer weten:  www.mooiwatplantendoen.nl/blauwe-regen