zen tuin

Zen-tuin

De zentuin is eigenlijk een kloostertuin, ook wel rotstuin genoemd. De monniken gebruikten de zentuin om te mediteren. Soberheid stond er centraal. In tegenstelling tot de theetuin, is deze soort tuin één ruimte, alles is te overzien. De basis bestaat uit stenen en grind, die vaak weer een symbolische betekenis hebben. Zo staat een grote steen (Ten) symbool voor hemel, een middelgrote steen (Chi) voor aarde en een kleine steen (Yin) voor man. Beplanting speelt in de zentuin een ondergeschikte rol. Grind is altijd aanwezig en is op verschillende motieven en manieren te harken. Het harken op zich is al een meditatieve handeling.

De Zen – tuin is uitermate geschikt om in miniatuur aan te leggen, dus in kleine ruimten.

(zie informatie hieronder)

zentuin
zen tuin
japanse zen tuin

Bonseki
Hier wordt een voorbeeld gegeven van een miniatuur ZEN-tuin, een zogenaamde BONSEKI.
Deze tuin bestaat uitsluitend uit grind en stenen. Deze stenen zijn zo toegepast dat alles een symbolische betekenis heeft. Grind staat symbool voor water, de kiezels aan de zijkant van de tuin staan voor de oever. De bamboepalen die verticaal zijn geplaatst staan symbool voor de golven van de zee.

De in dit geval droge waterval staat symbool voor bewegingen in het leven van de mens. Om de overgang van de gewone wereld aan te geven naar de spirituele wereld, hangt er een touw met een steen eraan bij de ingang van de tuin. Dit symboliseert tevens de kracht van de steen, hij zorgt er onmanlijk voor dat de touwen worden strak getrokken, door zijn kracht en gewicht.

zen tuin
zen tuin miniatuur
zen tuin bonseki
0317 - 31 35 21