Kunstgras: leginstructie

Leginstructie

Uiteraard kunt u ons kunstgras zelf gaan leggen, hier voor zijn de volgende werkzaamheden noodzakelijk 

 1. De juiste ondergrond
 • Verwijder uw oude gazon en egaliseer de zwarte grond zo goed mogelijk
 • Maak na het egaliseren van de grond met bestratings- of brekerzand een zandbed van 5 – 15 cm dik. Het is belangrijk dat het zand goed afgetrild wordt voor een stevige en stabiele ondergrond van het kunstgras. Kunstgras heeft namelijk de eigenschap dat het zich vormt naar de ondergrond. Inwateren van het zandbed zorgt voor extra stevigheid. Bij een zachte bodemstructuur adviseren wij een laag van minimaal 15 cm lavagranulaat aan te brengen als ondergrond. Kunstgrasboer.nl raadt het sterk af om een kunstgras direct over de zwarte grond te leggen.
 • Wanneer het gazon aansluit op bijvoorbeeld een terras of betonbanden adviseren wij en onze leverancier Kunstgrasboer.nl u om het zandbed tot 1 a 2 cm onder de rand aan te brengen. Houd bij het gebruik van valdemping rekening met een extra dikte van 2 cm. Egaliseer de oppervlakte met behulp van een waterpas. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

 

 1. aanbrengen van het drukverdeeldoek
 • Rol het drukverdeeldoek uit over het geëgaliseerde oppervlak
 • Snijd het drukverdeeldoek vervolgens op maat met een overlap van 10 – 15 cm. Dit doek voorkomt at er deuken in het kunstgras ontstaan bij springen of intensief gebruik. Daarnaast houdt het doek onkruid en wortels tegen.

 

 1. aanbrengen van het kunstgras
 • Rol het kunstgras uit over de ondergrond en verwijder eventuele plooien. Zorg ervoor dat het kunstgras zo wordt aangebracht dat u vanaf de zichtzijde tegen de vezels inkijkt. Dit geeft het mooiste effect. Kunstgrasboer.nl raadt u aan om het kunstgras met een overlap van 2 – 3 cm neer te leggen en deze na het vastzetten op maat te snijden.
 • Het kunstgras kunt u het beste op maat snijden met een stanleymes. Snijd altijd in de onderzijde van het kunstgras, de backing, om te voorkomen dat de vezels beschadigen. Wanneer u een volle rol kunstgras gebruikt dient u de zijkanten van de backing te verwijderen.
 • Wanneer u meerdere stukken kunstgras aan elkaar verbindt, snijd dan beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel af. Zo ontstaan er geen naden wanneer de stukken aan elkaar geplakt worden. Voor het vastplakken van 2 stukken kunstgras adviseren wij en onze leverancier Kunstgrasboer.nl u gebruik te maken van ons speciale kunstgrastape. Dit werkt voor u het makkelijkst. Sla als eerst de stukken kunstgras ca. 30 cm om en leg het kunstgrastape met e juiste lengte onder de naad. Sla vervolgens het kunstgras terug en wrijf deze stevig op.
 • Gebruik voor het vastzetten van het kunstgras speciale kunstgrasankers. Wij en onze leverancier Kunstgrasboer.nl adviseren u de kunstgrasankers om de 50 cm langs de randen van de grasmat vast te slaan.

 

 1. bezanden van het kunstgras

Wij leveren kunstgras wat niet bezand hoeft te worden. De kwaliteit van de vezels is dermate hoog dat bezanden niet nodig is. Bij grotere gazons kan bezanden de grasmat wel extra verzwaren waardoor uw kunstgras extra goed blijft liggen. In geval dat u uw grasmat wilt bezanden adviseren wij gebruik te maken van 5 kg kwartszand per m². borstel het kwartszand met een harde bezem of borstelmachine tussen de vezels.

 

 1. de afwerking

Verwijder eventuele vuilresten en borstel de kunstgrasvezels stevig op met een harde bezem of borstelmachine. Hierdoor komen de vezels weer mooi omhoog.

 

 1. het nodige onderhoud

Om te zorgen dat u jarenlang plezier beleeft van uw nieuwe gazon adviseren wij u het kunstgras met enige regelmaat op te borstelen. Verwijder blad en vuilresten tijdig.

 

Vragen over de aanleg? Belt u gerust naar ons kantoor 0317 – 313521 of mail naar    info@everts-weijman.nl

 

U kunt natuurlijk altijd een kijkje nemen op de site van onze leverancier www.kunstgrasboer.nl

0317 - 31 35 21