post image

19

mei

Snoepen uit je eigen tuin

Of van je balkon, patio of geveltuintje natuurlijk

Mooi weer, dat vraagt om buiten eten. Maar eet je ook wel eens uit je tuin? Ook zonder riante moestuin verbouw jij groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden waarmee je je smaakpapillen aanzet tot feesten. Wij vertellen je wat en hoe.

EETBARE TUINPLANTEN

De bloemen van sommige tuinplanten zijn niet alleen oog- maar ook tongstrelend. Van lavendelbloemetjes maak je bijvoorbeeld sorbetijs en blaadjes van de korenbloem geven een licht bittere toon aan je kruidenboter of taart. Met viooltjes fleur je salades en soep op. De prachtige bloemetjes van de Oost-Indische kers geven een pittige, radijsachtige smaak aan sla. Ga je op pluksafari? Richt je dan vooral op de jonge bloemen, die smaken nog vol en fris.

ZELF GROENTEN VERBOUWEN

Ook voor groenten uit de eigen tuin of van je stadsbalkon draai jij je hand niet om. Zodra het warm genoeg is zet je trostomaten, aubergine, snijbiet en paprika buiten en laat je zon en regen hun werk doen. Tomaten kun je laten klimmen of juist laten hangen, wat ze perfect maakt voor een bescheiden balkon. Ook paprika’s kun je in een pot laten groeien, lekker in de zon en ondersteund door een stok. Aubergineplanten hebben flink de ruimte nodig, zet ze dus in de volle grond. Dat geldt ook voor snijbiet. Deze spinazie/andijvie-achtige groente heeft fluoriserend roze accenten en zit boordevol vitamine c.

PLUK JE FRUIT

Misschien heb je geen plek voor een appelboom. Maar een klein citrusboompje brengt je meteen in zonniger sferen, net als aardbeien. Die hebben het prima naar hun zin op een balkon, vooral als daar veel zon schijnt. Met een beetje liefde heb je jaren plezier van deze plant. En boodschappen vergeten te doen? Een smoothie is zo gemaakt met blauwe bessen en bramen die je hup zelf plukt. Druiven van je eigen terras zijn ook onweerstaanbaar, maar pas op: zo denken vogels er ook over. Afschermen dus! Geef de plant ook een zonovergoten rek of muurtje waar tegen hij kan groeien.

JOUW KRUIDENTUINTJE

Gebruik jij vooral kruiden uit een potje? Graag halen we je over om verse kruiden te verbouwen op je balkon of in de tuin. De smaak is onvergetelijk en ook de geur is een aanwinst voor jouw outdoor ervaring. Denk daarbij aan basilicum waar je pesto van maakt, aan munt voor de thee of aan salie met zijn fluwelige blaadjes. Dit kruid gebruik je in warme, mediterrane gerechten of je maakt er thee van. Ook rozemarijn, tijm, laurier en bieslook mogen eigenlijk niet ontbreken in je kruidentuintje.

Heb jij nog aanvullingen? Mooiwatplantendoen.nl hoort ze graag. Deel ze met hen via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Wil je meer weten over het verbouwen van je eigen groenten of fruit? Bekijk dan dit artikel over de eetbare tuin, of ontdek heerlijke recepten met zelfverbouwde en -geplukte ingrediënten! Ook deze artikelen staan op de site van Mooiwatplantendoen.nl

Bron: mooiwatplantendoen.nl

bloemenbureauholland.nl

 

aardbei bakjes
companion planting