post image

05

december

KERSTPLANTEN

Kerstplanten maar dan net even anders

Buxus, Laurus en Chamaecyparis sluiten 2017 af als Tuinplanten van de Maand december. We noemen ze ook kerstplanten, omdat je ze in no-time een metamorfose geeft tot outdoor kerstboom maar dan net-even-anders. Zo vier je buiten ook Kerstmis.

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Buxus

Buxus

BUXUS

Maak kennis met de groene alleskunner

De buxus is een echte tuintopper. Het hele jaar behoudt deze held zijn groene looks en geeft daarmee de tuin permanent een natuurlijke uitstraling. Doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal neerzetten. Bijvoorbeeld als omheining van je borders, als eyecatcher midden in je tuin of in potten op je terras. Ook op je balkon doet de Buxus het prima. De buxus is super sterk en makkelijk te verzorgen.

MOOIE VORMEN

Als bijna geen andere tuinplant is de buxus geschikt om in een mooie vorm te snoeien. De beste tijd om dat te doen is van april tot oktober. Met een heggenschaar en ‘buxustondeuse’ breng je buxus in het gewenste model. Een strakke haag of een ronde bol heb je zo gedaan, maar voor een groene fietser (zie foto) is iets meer geduld nodig…

EENVOUDIG

De buxus (Buxus sempervirens) kan zowel uit de voeten op zonnige als op schaduwrijke plekken. Je zet ‘em zo in een mooie pot en het planten in je tuin of in een bak op je balkon is heel eenvoudig. Het is een kwestie van een ‘gat graven’, buxus erin, even aanduwen en watergeven. Om de buxus snel te laten wortelen, is het verstandig om speciale ‘buxusgrond’ toe te voegen. Verwen de plant ook eens met buxusvoeding, zo hou je ‘em extra sterk.

Meer lezen: www.mooiwatplantendoen.nl

Laurier

Laurier

LAURIER

Het hele jaar door uitzicht op de Mediterranée

Deze heester met mooi donkergroen blad en witte bloemtrossen geeft twaalf maanden per jaar een zuidelijk tintje aan je tuin of balkon.

ALTIJD GROEN EN MOOI

Glanzend groen, statig van vorm. Laurus nobilis is beter bekend als laurier en doet zijn naam eer aan. Deze van oorsprong mediterrane wintergroene heester brengt rust en koelte in de tuin. Het is een ideale plant voor een afscheidingshaag in de volle grond. Daarnaast zijn de planten verkrijgbaar in mooie vormen. Dit zijn echte blikvangers in potten en bakken op een terras of balkon. Laurier leent zich goed voor creatieve invallen en kan worden geknipt tot bol, kegel, blok of boom-met-stam. Toch zit de grootste schoonheid in de natuurlijke struikvorm. Als je die groene weelde af en toe een beetje terugsnoeit, heb je  er een groene vriend voor het leven aan.

LAURIER KAN WEL 100 JAAR WORDEN!

Laurier bloeit met witte bloemen die als schermen in de bladoksels verschijnen en later ovale bessen worden. De houtachtige struik kan goed geleid en gesnoeid worden. Laat je hem met rust, dan wordt het een volle, stoere schoonheid. Het sterkste punt van deze plant zijn de bladeren. Ze zijn prachtig ovaal en donkergroen met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is. In de tuin is het een echte doorzetter. Onder ideale omstandigheden kan laurier wel honderd jaar worden.

IN HET BEZIT VAN OERKRACHT

Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden. Laurier behoort al heel lang tot het ecosysteem van de aarde. Van zijn voorgangers zijn resten gevonden in grondlagen die 5,3 miljard jaar oud zijn.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Chamaecyparis

Chamaecyparis

CHAMAECYPARIS

Altijd kleurrijke, lange tuinverrassing
Blauwgrijs, jade met gouden tips, veel groentinten en ook een fantastisch gebladerte. Chamaecyparis is het hele jaar door een echte troef in de tuin.

Chamaecyparis (algemeen bekend als Lawson cipres) is een conifeer die vrij lang kan worden. Hij groeit in de vorm van een kleine pilaar en heeft spreidende, rechtopstaande takken met zachte, waaiervormige uiteinden in groen, blauwgrijs of gelig groen. Op jonge planten bestaat het loof uit zachte naalden, terwijl oudere planten groene schubben hebben. De kegels hebben de grootte van erwten. Sommige soorten blijven klein (ongeveer 20-30 cm), maar er zijn ook soorten die een hoogte van meer dan 10 m kunnen bereiken. Chamaecyparis is een kenmerkende plant wanneer het op zichzelf wordt gebruikt en maakt een geweldige afdekking wanneer gegroepeerd. In beide gevallen geeft het je een wintergroen element in je tuin, zowel in de zomer als in de winter.

OORSPRONG

Chamaecyparis komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Taiwan, Formosa en Japan en kan heel lang leven, tot 200 jaar. De plant is lid van de conifeer familie en bestaat al sinds de oertijd. Fossiele resten zijn op verschillende plaatsen gevonden. Het is de meest gekweekte en geplante plant in Europa en er zijn veel gecultiveerde vormen beschikbaar, van bodembedekker tot piramide, bal of standaard Chamaecyparis.
Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl