post image

06

februari

Voorjaarsbollen op pot

Ruik je de lente al?

Natuurlijk heeft de winter z’n charme, maar een vleugje voorjaar is inmiddels meer dan welkom. De Tuinplanten van de Maand februari gaan ervoor zorgen. Met deze voorjaarsbollen op pot schieten kleur, geur en energie namelijk uit een bolletje. Maak dus snel kennis met hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.

Hyacint

Krullerige bloemetjes in sprankelende lentekleuren

Ruik je de rijke geur van hyacint, dan weet je dat het echt lente is. Koop hem opgekweekt en wel, succes verzekerd in je tuin en op je terras.

Hyacint op pot biedt eindeloze mogelijkheden om snel kleur in je vroege voorjaarstuin te brengen. De plant is door de kweker al helemaal klaargemaakt om bij jou in de tuin te stralen, het is slechts een kwestie van hem in de grond planten of de bloemen in schalen en bakken zetten. Voor je het weet, kleurt je uitzicht dan wit, blauw, geel, roze, oranje, rood of paars, vergezeld van groene, lange, smalle bladeren. Er zijn enkelbloemige en dubbelbloemige hyacinten en er zijn multiflora variëteiten, waarbij meerdere stengels uit één bol groeien. Hyacint wordt gemiddeld 25 cm hoog en bloeit in maart en april.

Oriëntaalse wortels 

Hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie en komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, van midden-Turkije tot Libanon. De plant is al heel lang bekend en wordt genoemd in geschriften van 4000 jaar geleden. Hyacint kwam door middel van handel in de 16de eeuw in Europa terecht. Er zijn inmiddels meer dan 2000 soorten van. Het grootste verschil met de wilde hyacint is dat de kweekversie tot wel 60+ meer bloemetjes per stengel heeft. Hyacint is bestand tegen kou, dus het kan geen kwaad als er nachtvorst overheen gaat.

Narcis

Het gevoel van de lente in hartje winter

Knalgeel, wolkenwit en alles er tussenin. En narcis is ook nog eens standaard uitgerust met een fraai loftrompetje dat het voorjaar aankondigt.

Niets jubelt zo ‘lente!’ als de narcis (officieel: Narcissus). Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Narcis is een instant sfeermaker die in het zonnetje vrij snel tot bloei komt, maar ook tegen een koude nacht kan. Als bol op pot is het een ideale tuinbloeier om snel en effectief je tuintafel of borders mee op te fleuren als het buiten nog koud en winters is. In combinatie met collega-bollen als blauw druifje, krokus en hyacint is het bovendien een geweldige groepsact, samen in de volle grond of in bakken.

Opgerukt uit het zuiden

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, dwergjes, exemplaren met trosjes bloemen: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. Een paar soorten ruiken bovendien heerlijk. De narcis bloeit al heel lang in Nederland: voor zover bekend werd er in 1662 voor het eerst melding van gemaakt, in de omgeving van Zwolle.

 

Blauw druifje

Straalt je óók in wit, roze en paars tegemoet

Mooi en makkelijk: met blauwe druifjes open je het buitenseizoen op je tuintafel en vensterbank. Koop de bolletje opgekweekt op pot, dan weet je zeker dat ze open gaan.

Blauw druifje (Muscari) behoort tot de eerste planten die kleur tonen, als alles verder nog kaal oogt en in winterslaap is. Eerst zie je alleen groene sprieten, daarna is er al snel een vleugje blauw, wit of roze te spotten. Dat groeit door tot een kleine speer die is opgebouwd uit kleine bolletjes. Op een afstandje is het net een trosje druiven, vandaar de naam. Afhankelijk van de variëteit kunnen de bloemen poederblauw, azuur, koningsblauw of paarsblauw zijn en er zijn ook witte en roze druifjes (die worden ook wel druifhyacint genoemd). Blauw druifje op pot is door de kweker optimaal voorbereid om meteen je tuin of terras op te vrolijken en bloeit in februari en maart, tot een eindje in april. Ze kunnen uit de pot in de volle grond worden gezet, maar doen het ook goed op de tuintafel. Aangezien ze tussen de 10-25 cm hoog worden, is het effect het mooist in een lage, brede bak of schaal.

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Hyacint
Narcis
Blauw druifje