post image

09

januari

SLEEPING BEAUTIES

Niets te beleven in de tuin?

Wel met dit trio dat nu schitterende takken te bieden heeft en later op de proppen komt met bloemen, bessen en een indrukwekkende herfstshow.

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Kornoelje

Kornoelje

Vier seizoenen kleur en schoonheid

Wintertakken, lentebloemen, herfstkleuren, vruchten – als je een allrounder voor in de tuin zoekt, heb je aan deze bloeiende struik een absolute topper.

Er is nogal wat keuze in kornoelje (wetenschappelijke naam: Cornus). Zo zijn er bossige struiken met iets golvende blaadjes en rode takken, maar ook heesters met gele bladeren en bomen waarbij de witte of gele bloemen bloeien op het kale hout. Andere soorten bloeien weer zo uitbundig dat je de hele struik niet meer zit. In de zomer zitten er bessen aan deze multitasker, in het najaar is het een absolute showstopper in de tuin, met dank aan de weergaloze verkleuring van het blad. Kornoelje kan in het wild tot acht meter hoog worden, als tuinplant pakt het formaat meestal wat bescheidener uit.

BLOEIENDE KLASSIEKER

Kornoelje bestaat uit een groep struikachtige planten en bomen in een familie die dezelfde naam draagt. Hij groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika en is vaak een van de eerste struiken die in het voorjaar bloeit. Dat maakt hem al eeuwenlang alom geliefd: in volksgezegden betekenen de eerste bloemen van kornoelje het officieuze einde van de winter, ook al zegt de kalender iets anders.

TRIVIA

  • De wetenschappelijke naam Cornus is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘hoorn’ en slaat op het buitengewoon harde hout van kornoelje, dat werd gebruikt voor wielen en weefgetouwen. De Nederlandse naam komt van de Franse: cornouille.
  • Als je op de donkere avonden van het vroege voorjaar kornoelje van onderen af verlicht, lijken de bloemen als verstilde vlinders op de takken te zitten: een buitenaards mooi gezicht.
  • In Rusland worden de bessen uitgeknepen in een zakdoek, waarna een wens mag worden gedaan. Wens een nieuwe zakdoek, want de vlekken gaan er moeilijk uit…

Meer lezen: www.mooiwatplantendoen.nl

Pronkklokje

Pronkklokje

Opvallende bloemen, felgekleurd blad

Als je kleur en contrast wil creëren in je tuin, is pronkklokje de perfecte plant. Nu groene bolletjes, straks fraaie klokjes en in de herfst gaat hij echt helemaal los.

Pronkklokje (wetenschappelijke naam: Enkianthus campanulatus) is een winterharde, bladverliezende struik die statig omhoog groeit tot maximaal vijf meter (en daar járen over doet – de plant heeft geen haast). Meestal worden ze niet hoger dan zo’n twee meter. De geurige wit met roze gestreepte bloemen bloeien vanaf juni en zijn heel populair bij bijen. In het najaar worden de bloemen vervangen door groene zaaddozen aan lange steeltjes en verkleuren de bladeren prachtig van geel via oranje naar rood, en heb je er weer een heel andere plant aan. In de winter verliest pronkklokje zijn blad, maar de vruchten blijven meestal zitten en maken er ook dan een interessante tuinplant van.

MOERASBEWONER

Pronkklokje komt uit de heidefamilie en bestaat uit een plantengeslacht van struiken en kleine bomen. Er zijn zeventien soorten van bekend, waarvan er slechts enkele geschikt zijn als tuinplant. De soorten die door de ballotagecommissie zijn gekomen, doen het echter geweldig: Royal Horticulture Society verleende al twee keer hoogste prijs aan deze plant, voor haar unieke meerwaarde in de tuin. Pronkklokje groeit in het gebied van de oostelijke Himalaya tot Indochina, China en Japan, meestal aan de randen van een bos of een moeras.

TRIVIA

  • In 1790 werd de plant voor het eerst omschreven, door Portugese missionaris João de Loureiro in Vietnam.
  • De wetenschappelijke naam Enkianthus komt van het Griekse ‘enkyos’ dat ‘zwanger’ betekent en ‘anthos’ dat voor ‘bloem’ staat.
  • Pronkklokje wordt in het verre oosten gezien als een plant met sterke ‘chi’ (energie). In het eerste deel van het jaar zijn ze yang (licht), in het tweede deel yin (donker), zo zorgt hij voor balans en harmonie.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Viburnum

Viburnum

Winterwonder: groen met bloemen

Vibernum blijft groen en bloeit als een malle tijdens de maanden waarin de rest van de natuur nog slaapt. Net wat je nodig hebt om een wintertuin een boost te geven.

Viburnum, ook wel bekend als sneeuwbal, heeft veel gezichten. Het begint met mooie diepgroene bladeren en heel veel kleine decoratieve knoppen in rozerood of wit. Die lichtroze of witte bloemen bloeien gemiddeld van december tot en met april in de vorm van een halve bol en verspreiden een lichte, prettige geur. Na de bloei verschijnen er decoratieve donkere bessen aan de plant en pas dán is het tijd om even te gaan rusten voor Viburnum in het najaar aan de volgende ronde begint.

STERK, MOOI EN TROTS

Viburnum hoort bij de muskuskruidfamilie, die bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen met een hoge sierwaarde. De naam komt van het Latijnse ‘viere’ dat buigen of vlechten betekent. Bij sommige soorten worden de bloemen zo zwaar dan de stengels sierlijk buigen onder het gewicht, maar de naam verwijst ook naar de manden die er vroeger van werden gevlochten.  Viburnum groeit in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond en afhankelijk van de soort groeien ze in de hoogte (tot wel 2 meter) of de breedte. Goed om te weten: als haag groeit Viburnum niet helemaal dicht.

TRIVIA

  • In de plantentaal staat Viburnum symbool voor trots.
  • In de prehistorie werden de lange rechte takken van Viburnum vaak gebruikt als pijlschacht. Ze zijn onder andere gevonden bij Ötzi, de ijsmummie uit de Kopertijd.
  • In Oekraïne is Viburnum (kalyna) een nationaal symbool dat staat voor meisjes en moederschap, de ziel van de natie en liefde. De takken, bloemen en bladeren komen overal terug.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl