post image

04

juli

ZOMERBOLLEN-OP-POT

Kleur je zomer met deze bolgewassen

De namen klinken al exotisch: Calla, Lelie en Ornithogalum. Deze zomerbollen-op-pot staan deze maand in de spotlights als Tuinplanten van de Maand. Misschien ken jij Ornithogalum onder zijn alias vogelmelk? Hoe je ze ook noemt, deze imposante bolgewassen kleuren jouw zomer.

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Calla of Zantedeschia

Calla

CALLA

Klassieke schoonheid met moderne uitstraling

Afrikaanse roots, gekleurde kelken, diepgroen blad: Calla is een verrassende blikvanger in je tuin, met een uniek silhouet.

Calla, ook bekend als Zantedeschia, ken je waarschijnlijk wel als snijbloem en kamerplant. Calla op pot is in vorstvrije periodes echter ook een geweldige aanwinst voor je tuin. Je hebt er een mooie, volle tuinbloeier aan, die door de opgaande lijnen zorgt voor een vrolijke sfeer. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. De sierwaarde zit vooral in de gekleurde kelken, de echte bloemetjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

STATIGE KUIPPLANT

In zuidelijk Afrika is calla inheems, daar groeit de plant vaak onderaan hellingen tussen gras en struikgewas, waar het tijdelijk moerassig kan zijn omdat er regenwater blijft staan. Dat slaat de plant op in zijn wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overbruggen. Calla kwam in de 18de eeuw noordwaarts met Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi die de plant indeelde bij de aronskelkfamilie. Buiten is het een fijne kuipplant die het ook goed doet in potten en bakken. In de volle grond staat calla het liefst in de buurt van een vijver, waar het een beetje vochtig is.

Meer lezen: www.mooiwatplantendoen.nl

Lelie of Lilium

Lelie

LELIE

Geur, kleur en grandeur in je tuin

Op zoek naar een goed verhaal voor in je tuin? Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie.

De lelie (Lilium) staat ook wel bekend als het kroonjuweel van je zomertuin. Het zijn majestueuze planten met zoveel persoonlijkheid dat ze altijd de aandacht naar zich toe weten te trekken. De lelie groeit als een zinnelijke, klokvormige bloem uit een bol en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van tere pastels tot knaloranje en dieprood. Er is grote variatie in formaat (60-180 cm), kleur en tekening van de bloemen. Er zijn lelies die je tuin laten geuren als het hof van een maharadja, maar zijn ook geurloze varianten, voor wie daar de voorkeur aan geeft.

ROMANTISCHE BLIKVANGER 

Oorspronkelijk komt de lelie uit het verre oosten, maar de plant komt tegenwoordig overal voor waar een gematigd klimaat heerst. Het geslacht telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste voorkomen op het noordelijk halfrond. In het wild groeien ze het meest langs bosranden. De plant speelt een belangrijke rol in de literatuur en cultuur en staat symbool voor beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Vogelmelk of Ornithogalum thyrsoides

Vogelmelk

VOGELMELK

Witte bloemenbakens stralen je als sterren tegemoet

Sprookjesachtig: de bloemen van vogelmelk openen alleen als de zon schijnt en het licht genoeg is. Je hebt er meteen een weersvoorspeller aan!

Vogelmelk (wetenschappelijke naam: Ornithogalum thyrsoides) is een bolgewas. De plant bloeit van juli tot september met stervorige witte bloemen die samen een scherm of een pluim vormen. Op de achterkant van de bloemblaadjes staat een mooie groene streep die je niet meer ziet als de bloem wijd open staat. De plant wordt 60-80 cm hoog en is een gevoelig type: op bewolkte of koele dagen nemen de bloemen een off-day tot de zon weer schijnt. Vogelmelk verwildert makkelijk, zodat hij na een paar jaar ook elders in je tuin kan opduiken.

BESCHERMDE BEAUTY 

Vogelmelk hoort bij de aspergefamilie en telt zo’n 180 soorten. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië. In het wild groeit hij in graslanden, bermen en vochtige bossen. Er zijn een paar soorten die noordelijker voorkomen in de natuur en wettelijk beschermd zijn. De plant is voor het eerst omschreven in 1753 door botanicus Linnaeus. De manier waarop de bloemenblaadjes in de zon openstaan heeft iets heel lichts en doet denken aan een vogel die de zwaartekracht tart en opstijgt, melk slaat op de witte kleur. Daar komt vermoedelijk de naam vogelmelk vandaan.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl