post image

01

juni

Zomerbloeiende vaste planten

Met zomerbloeiende vaste planten haalt u kleur en geur naar uw terras, een lokroep voor bijen en vlinders. En omdat het winterharde vaste planten zijn, heeft u er zomer na zomer plezier van. Maak kennis met de Echinacea, Phlox en Delphinium.

Echinacea, Phlox en Delphinium
Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, heeft een groen of oranje bloemhoofdje omringd door afhangende bloemblaadjes. Die hebben prachtige kleuren zoals zalmroze, okergeel, dieppaars, donkerrood of wit. Er zijn bovendien ook dubbelbloemige variëteiten. De E. purpurea is de oorspronkelijke soort en verwijst naar de lilakleurige bloemblaadjes.
Phlox kent u misschien als vlambloem vanwege de oorspronkelijke purperrode kleur. De plant is herkenbaar aan zijn zoete geur en zijn mooie trosvormige bloeiwijzen. Er zijn opgaande soorten (P. Paniculata Grp) en bodembedekkende soorten (p. Subulata Grp). Door veredeling is de plant inmiddels verkrijgbaar in het wit, dieppaars, blauw en roze met een rood oog. Er zijn zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes.
Delphinium (ridderspoor) behoort tot de Ranunculaceae en heeft statige, langgerekte bloemen. Wanneer u goed kijkt naar de bloemetjes langs de aren zijn de ‘sporen’ van een ridder te paard te zien. De plant is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten en in het wit.

Verzorging van Echinacea, Phlox en Delphinium
Voor een zomerse bloemenzee zet u Echinacea, Phlox en Delphinium in de halfschaduw tot volle zon. Ze hebben het naar hun zin in goed doorlatende, vochtige grond. Geef de planten regelmatig water, zeker wanneer ze in potten staan. In het voorjaar verlangen ze wat extra voeding om lang te bloeien en gezond te blijven.

Snoeitips zomerbloeiende vaste planten 
In de nazomer, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kunt u de planten terugknippen zodat ze een eventuele tweede bloei geven in het najaar. De planten zullen in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Laat de afgestorven delen aan de plant zitten, dat beschermt ze namelijk tegen extreme winterse omstandigheden. Eind februari kunt u deze delen dan verwijderen, de plant zal zich in het voorjaar weer ontwikkelen om in de zomer prachtig te bloeien.

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Zonnehoed of Echinacea

Zonnehoed of Echinacea

ZONNEHOED

Spectaculaire bloemen met een hoog hart

Kleurrijk en sierlijk zindert hij in de zon: bloeit de statige zonnehoed, dan weet je dat het hoogzomer is.

Het hart van de zonnehoed (officieel Echinacea) is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei vanuit de bloem te verheffen. Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het zo net een zonnehoed. Het betreft een kruidachtige plant uit de asterfamilie met lange, elegante stengels. Zonnehoed is een makkelijke plant, kan goed tegen een beetje droogte en wordt gemiddeld 90 cm.

PRACHTIG VLINDERBUFFET 

De oervorm is de Echinacea purpurea die zijn naam dankt aan de purperkleurige bloemblaadjes. Door veredeling is er nu veel meer keuze, van zacht geel tot paars, van zalm tot wit en van oranje tot groen. Zelfs in bloemvorm komt er steeds meer variatie van enkelbloemig tot en met gevulde harten. De bloemen zijn ook bijzonder goed als snijbloem te gebruiken en zelfs te drogen. Een zonnehoed produceert een fijne honinggeur die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.

KLEINE PLANT OP DE PRAIRIE 

Oorspronkelijk komt de zonnehoed uit Noord-Amerika waar hij op de droge prairies van de zuidelijke staten groeide en later ook voorkwam in de loofbossen in het westen en midden van de Verenigde Staten. Indianen gebruikten de plant toen al eeuwenlang als bestrijder van infecties. In de 17de eeuw kwamen met terugkerende emigranten de eerste planten naar Europa.

Meer lezen: www.mooiwatplantendoen.nl

Vlambloem of Phlox

Vlambloem of Phlox

VLAMBLOEM

Veldbloemcharme met de kwaliteit van kweek

Makkelijk in de omgang in combinatie met een rijke én lange bloei – het is geen wonder dat vlambloem zo’n mateloos populaire tuinplant is.

Hier is het een typische borderplant, al zie je hem de laatste jaren ook steeds vaker als kuipplant.

 

Vlambloem (de wetenschappelijke naam is Phlox paniculata) is een mooie kruidachtige plant, die meestal als struik van 60 tot 175 cm groeit. Er is echter ook een lage, bodem bedekkende soort. De bloemen bloeien in een scherm en zijn inmiddels veredeld tot meer dan duizend rassen met overwegend rode, maar ook roze, witte, oranje, violette en blauwe bloemen. In elke bloem zit een hartje, ook wel oog genoemd, in een contrasterende kleur. Sommige soorten bloeien al in april, anderen juist laat, zodat je ook in september nog vlambloemen kunt hebben. Vlinders zijn dol op deze tuinbloeiers en de bloemen verspreiden een heerlijke geur, met name ’s avonds na een warme zomerdag.

PRAIRIESFEER

Vlambloem behoort tot de gelijknamige familie en komt uit de Verenigde Staten waar ze in enorme kleurige velden staan te wuiven in de wind. Er zijn zo’n 70 soorten binnen het geslacht bekend. Het is een vaste plant die in de winter bovengronds afsterft en ondergronds in rust is. Gewoon lekker laten zitten, in het voorjaar begint de plant weer te groeien om in de zomer volop te bloeien. Onder ideale omstandigheden wordt de bloei zo elk jaar weelderiger.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Ridderspoor of Delphinium

Ridderspoor of Delphinium

RIDDERSPOOR

Romantische bloemen in vrolijke pluimen

Ridderspoor is een robuuste tuinbloeier die je helemaal inpakt met zijn weelderige bloementoortsen en aan alle kanten uitstraalt dat het zomer is.

Zachtblauw, hemelsblauw, lila, kobalt, ridderspoor (officieel: Delphinium) is vooral bekend om zijn vele blauwnuances, al zijn er ook met witte, gele, paarse, rode en roze bloemen. Die groeien in pluimen langs een stengel die wel 2 meter hoog worden. Dat zorgt voor kleur op een hoogte waar je het normaal gesproken niet verwacht. De plant heeft een trendy pluktuinuitstraling en wordt door de bloeiperiode van juni tot augustus vooral geassocieerd met zomerse zaken, ook omdat het een echte vlindertrekker is. Slakken zijn er helaas ook dol op, maar die hou je weg met schelpengruis of slakkenkorrels. Die laatste kun je het beste in februari al om voet van de plant te strooien, om ridderspoor te beschermen tegen deze liefhebbers.

RUSTELOZE RIDDER 

Ridderspoor hoort bij de ranonkelfamilie en vormt daarin een enorm geslacht met wel 1100 cultivars. De plant komt vooral voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, maar groeit ook in de bergen van tropisch Afrika. Een opmerkelijke eigenschap van ridderspoor is dat dit een van de weinige planten is die zich snel verveelt: om de twee jaar verplanten op een andere plek doet wonderen voor zijn groei- en bloeilust.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl