post image

01

mei

Geurende blikvangers

Het verhaal achter de geurige blikvangers
Brem (Cytisus), sering (Syringa), wisselbloem (Lantana), tuinroos (Rosa) en Mexicaanse oranjebloesem (Choisya) hebben niet alleen prachtige bloemen, maar brengen stuk voor stuk met hun bijzondere geur extra beleving in een tuin of op een terras. Alle vijf zijn het houtige gewassen die makkelijk te verzorgen zijn en zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen kunnen worden toegepast. De geuren en kleuren trekken hommels, bijen en vlinders aan, zodat de Geurende Blikvangers ook op die manier leven in de brouwerij brengen én bijdragen aan een gezonde biotoop in hun omgeving

Herkomst
De Geurende Blikvangers verspreiden elk op hun eigen plek hun heerlijke aroma. Waar Mexicaanse oranjebloesem inheems is, verklaart de naam al. Wisselbloem groeit in tropisch Zuid-Amerika, sering is afkomstig uit Zuidoost-Europa. Roos heeft zich vanuit Azië verspreid

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Sering

dwergsering

De geur van een sering kan je zomaar overvallen. ’s Morgens vroeg ruik je de bloemen bijna niet, maar als hij eenmaal is opgewarmd: hemels!

Is er iets heerlijker dan de geur van een bloeiende sering? De bloemen ruiken naar lente, groei en lekker buiten zijn. Een gewone sering (Syringa vulgaris) kan 4-7 meter worden, maar voor wie niet zoveel ruimte heeft, is er de dwergsering (wetenschappelijke naam: Syringa meyeri ‘Palibin’). Dit is een traag groeiende klein blijvende soort die niet hoger dan twee meter wordt. Hij bloeit in het late voorjaar en de vroege zomer met violette of roze bloemen in kleine, dichte pluimen. Soms trakteert sering in het najaar op een tweede ronde bloemen. Het hartvormige blad is groen en zacht, de heester verliest in het late najaar zijn blad, maar is wel winterhard.

Meer lezen: www.mooiwatplantendoen.nl

Brem

Brem

Rozerode bloemen in geurige losse trossen die elke tuin iets wilds en juichends geven. Als de brem bloeit, is het voorjaar écht begonnen.

De uitstraling van brem (wetenschappelijke naam: Cytisus scoparius) wordt slechts gedeeltelijk bepaald door de lange, dunne, buigzame, groenblijvende twijgen. Het zijn vooral de grote zachtrode bloemen die massaal aan de struik verschijnen die het zo’n uitgelaten lentebloeier maken. De bloemen hebben een zoete honingachtige geur en veranderen in het najaar in zwarte peulen. De struik kan tussen de 60 centimeter en 2 meter hoog worden en bloeit in mei en juni. En soms, als hij een dolle bui heeft, in september en oktober nóg eens.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Tuinroos

Tuinroos

Mysterieus en sensueel met koele, fluweelzachte bloemen? Rozen spreken al eeuwen tot de verbeelding en brengen kleur en geur in je tuin.

Grootbloemig, zonder doorns, één roos per stengel of trosroos, klimroos, dwergroos, rambler, op stam, als struik en ook nog eens verkrijgbaar in bijna alle kleuren – hoezo, keuzestress? Roos (Rosa) is een van de meest ontwikkelde tuinbloeiers die in vele vormen verkrijgbaar is. De klassieke tuinroos heeft een weelderige, tikje wilde vorm en staat het mooist op plekken waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het formaat van de planten, staan tuinrozen graag met zijn drieën of vijven bij elkaar.

Roos behoort tot de rozenfamilie en telt in het wild zo’n 300 soorten. Het aantal veredelde cultivars wordt geschat op meer dan 30.000. Wilde rozen hebben zich ontwikkeld in gematigde klimaten, tegenwoordig groeien ze wereldwijd. Het zijn planten die al heel lang deel uitmaken van de natuur, er zijn fossiele resten gevonden van wilde rozen die 40 miljoen jaar geleden bloeiden. De plant werd zo’n 5.000 jaar geleden in China voor het eerst als ‘tuinroos’ gebruikt. Voor de achttiende eeuw waren er alleen roze en witte rozen die de tuinen kleurden. Pas later kwamen daar de rode en de gele soorten bij.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Wisselbloem

Wisselbloem

Van de wisselbloem haar bloemen in zonsondergangkleuren heb je van april tot in oktober plezier. Verder is het een zelfredzaam type: voldoende water geven en deze zomerbeauty bloeit maar door.

De buisvormige bloemen van de wisselbloem (officieel Lantana camara) hebben niet alleen meerdere kleuren, ze veranderen ook nog van kleur tijdens de bloei. Tel daar mooie ruwe blaadjes met duidelijke nerven en vierkante stengels bij op en je weet dat de wisselbloem een blikvanger op je terras zal zijn. De kruidachtige halfheester kan tot 2 meter hoog worden en is in kleiner formaat een populaire kuipplant. Je hebt tot in de herfst plezier van de wisselbloem die eindeloos nieuwe bloemschermen blijft produceren in de kleuren van de zonsondergang: rood, oranje, roze en geel, al is er ook een witte variëteit. Aan het einde van de bloei worden de bloemen donkere bessen die ook weer sierwaarde hebben.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl

Mexicaanse oranjebloesem

Mexicaanse oranjebloesem

Zoet, fris, citrusachtig, echt alles aan Mexicaanse oranjebloesem ruikt lekker, tot en met het groene blad toe.

Staat Mexicaanse oranjebloesem (wetenschappelijke naam: Choisya) in bloei, dan zie je van een afstandje een struik waarvan het groen amper nog te zien is door de witte bloemschermen. Van dichtbij blijken die schermen uit prachtige individuele bloemen te bestaan. Mexicaanse oranjebloesem kan anderhalf tot twee meter hoog worden en bloeit in mei en juni met witte bloemen die heerlijk ruiken. Die bloemen zijn erg fraai: vijf bloemblaadjes in een stervorm met daarin een groen hartje met veel hoge goudgele meeldraden. Mexicaanse oranjebloesem is wintergroen met donker, leerachtig blad dat naar citroen ruikt als je het tussen je vingers wrijft. Je hebt er dus het hele jaar door een mooie geurige sierheester aan.

De naam zegt het al: Mexicaanse oranjebloesem komt uit Mexico. Hij gedijt daar op vrij droge grond, wat hem een toekomstbestendige plant maakt voor de voorspelde drogere zomers. De plant hoort bij de wijnruitfamilie. Vlinders, bijen en hommels vinden de heester onweerstaanbaar, het is een echte biotoop-booster voor de hele omgeving.

Meer weten: www.mooiwatplantendoen.nl