post image

03

oktober

Leucothoe

Toverbal onder de sierheesters

In de nazomer en herfst verkleurt deze struik van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad? Dat blijft, de hele winter lang.
Winterhard en kleurrijk: Leucothoe zorgt in het najaar en de winter voor een prachtig uitzicht op je tuin, terras of balkon. Over het algemeen heeft de plant langwerpig of lancetvormig blad, in de kleuren groen, lichtgeel, roze, rood dat in de herfst kleurt naar paars. Nieuw blad is lichtgroen, kleurt dan donkergroen en verkleurt dan in het naseizoen naar donkerrood, maar er zijn ook soorten met bont blad. Hoe lichter Leucothoe staat, hoe mooier de verkleuring.

 

Noordelijke schoonheid
Inheems groeit Leucothoe vooral in bergachtige bosgebieden nan Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten. De sierheester behoort tot de heidefamilie, maar wordt veel groter dan de gemiddelde heideplant. Er zijn zo’n 25 verschillende soorten, ieder met een eigen vorm blad of kleur. Ook de grootte van de planten varieert, zo tussen 30-80 cm. Leucothoe bloeit in het late voorjaar in de vorm van kleine witte of roze bloemen in trossen. De bloemetjes hebben een mooie vorm, het zijn net kleine klokjes.

 

Spelen met bladkleuren
Deze mooie sierheester kan in de volle grond, maar komt zeker zo goed tot zijn recht in potten en bakken. De kleurenpracht vonkt extra in al even flamboyante bakken in roze, lila of oranje, die ereen najaarsfeeestje van maken. Voor een natuurlijke uitstraling match je Leucothoe met verweerd aardenwerk of met cortenstaal (metalen bakken met een warme roestkleur).

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Leucothoe
sierheester Leucothoe
Leucothoe sierheester